inloggen clienten

Zoeken

@JackJasperse:

Tip van de dag

volg ons op twitter
dagtip archief

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Jasperse Praktijkencentrum door het onderstaande formulier in te vullen.

verzenden

Is Geneeskunde een Wetenschap?

Auteur: Christine Jasperse-Breidenbach

In deze rubriek geven onze therapeuten hun mening op actuele onderwerpen. Ze bekijken soms alledaagse onderwerpen vanuit hun eigen perspectief. Er wordt veel geschreven over ons werkveld en de meningen lopen nogal eens uiteen. Ook wij hebben een mening en die uiten we hier, in de column. Het is onze bedoeling om de lezer te prikkelen, zonder te polariseren of belerend te lijken. Iedere auteur schrijft in de Column op persoonlijke titel.

Van de geneesmiddelen en behandelingen die artsen voorschrijven, is slechts 12% gebaseerd op voldoende wetenschappelijk bewijs. Als de schattingen omtrent 'vertroebelt bewijs' kloppen, zou het gunstige effect van medicijnen zelfs dalen naar 3%. Dat is de conclusie van een onderzoeksteam van het Britisch Medical Journal uit hun evaluatie van ongeveer 2500 geneesmiddelen en behandelingen die in de dagelijkse praktijk worden toegepast.

In de nederlandse uitgave van het Britse "What doctors don't tell you" verscheen het bijgesloten artikel over deze grootschalige wetenschapsfraude in de geneesmiddelenindustrie. De reden dat wij dit met u delen is dat wij geschokt zijn. Al jaren is er een politieke lobby aan de gang om de complementaire geneeskunde te ondermijnen onder het motto dat deze niet 'evidence based' (=wetenschappelijk bewezen) zou zijn en daarom zou vallen onder kwakzalverij. Om deze reden betaalt u dan ook onnodig BTW over uw complementaire zorg en worden consulten niet vergoed uit de basisverzekering. Nu blijkt uit Brits onderzoek dat juist de farmaceutische industrie uiterst gewiekste marketeers in dienst heeft om hun onderzoeksgegevens te vervalsen om zo de werking van medicijnen gunstiger te laten uitvallen dan ze in werkelijkheid is. Publicaties in geneeskunde tijdschriften worden gemanipuleerd en zo worden (huis)artsen op het verkeerde been gezet om u ondeugdelijke middelen aan te smeren. Dat wij hiermee onnodig mens, dier, milieu en economie belasten, vinden wij ronduit verbijsterend. U hopelijk ook! Lees en huiver...

bekijk alle columns